Fakta om ägg

Så här kan du koka ägg

Ta gärna ut äggen från kylskåpet i förväg så de är rumstempererade.

Koka upp vatten i en kastrull. Storleken på kastrullen skall vara så att äggen precis får plats, annars åker de omkring och knuffar varandra.  Det skall vara så mycket vattnet att det täcker äggen.

Picka hål på skalet i den trubbiga ändan på äggen. Under skalet i den trubbiga ändan finns en luftblåsa och gör man ett litet hål där så spricker inte äggen så lått under kokningen.

Lägg försiktigt i äggen i det kokande vattnet, låt vattnet koka upp igen. Vill du ha löskokta ägg så koka dem 5-7 min, och hårdkokta ägg 7-10 min. Är äggen väldigt färska eller extra stora så får du lägga till 1-2 min koktid.

Spola de färdig kokta äggen under rinnande kallt vatten. Kokningsprocessen avstannar då och om du skall skala dem så släpper skalet lättare

.

aggdesign

Äggets beståndsdelar:

Skalet består huvudsakligen av kalcium och det finns samma mängd kalcium i skalet på ett litet som på ett stort ägg.
I början av värpperioden är äggen små och har ett tjockt skal, i slutet av perioden är äggen betydligt större och har ett tunnare, skörare skal.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE BILD!

 

 

 

 

 

 

Äggets näringsvärde:

Ett vanligt svenskt ägg är ett litet underverk av koncentrerad näring i en funktionell förpackning. Det innehåller nämligen nästan allt som människan behöver.

Till att börja med fullvärdigt protein med ett biologiskt näringsvärde som är den högsta man kan finna i något naturligt livsmedel. Proteinet består av aminosyror som både till sammansättning och kvalitet är så bra att de kan utnyttjas av kroppen till nära 100 %.
Det mesta av proteinet finns i äggvitan. Eftersom ägg innehåller protein av högsta kvalitet används det som standard för att mäta proteinkvaliteten i andra livsmedel.
Ägg innehåller också vitaminer bl.a. A, D, E, K, B samt viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, tillväxten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 som också kallas riboflavin är bra för hyn och stimulerar kroppens eget immunförsvar.
Ägg innehåller också mineralämnena järn, som bl a stimulerar blodets förmåga att transportera syre samt selen, jod, koppar, mangan, fluor och zink.
Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.
Kolesterol är en väsentlig del av strukturen i varje kroppscell, ett nödvändigt fett för att kroppen skall fungera. Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut ur kroppen. Friska personer som äter en balanserad kost och som motionerar regelbundet kan i princip äta hur många ägg som helst.
Endast personer som av olika orsaker tvingas hålla diet måste vara restriktiva med livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

 

Kvalitetskontroll:

Cirka 10% av alla ägg har någon form av defekt. Det vanligaste är små sprickor eller andra skador på skalet. Sådana skador gör att äggens hållbarhet blir mycket sämre eller de blir oanvändbara när de fastnar i äggkartongen.
Ett annat fel kan vara tunn vita som medför att luftblåsan rör sig vilket också försämrar både hållbarhet och användbarhet.
Blodfläckar kan uppstå på gulan när den lämnar hönans äggstock. De minsta fläckarna kan ibland slinka igenom kontrollen. Är de bara några millimeter stora är det bara att ta bort dem och använda ägget som vanligt. Skulle du någon gång träffa på större fläcker bör ägget kasseras.
Det kan också förekomma små brunaktiga fläckar inne i ägget, detta är protein-, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.
Smuts på äggen kan också vara en annan orsak till bortsortering. Ur hygienisk synpunkt är det viktigt att äggen är rena och att damm och andra föroreningar inte följer med från hönshusen till kylskåpen.
Äggen sorteras efter storlek S små 43-53 g, M medium 53-63 g, L stora 63-73g, XL mycket stora över 73g.