Är du inköpare av ägg?

steg1Det första steget i processen från det att hönan lägger sitt ägg tills kunden håller det i sin hand börjar förstås hos hönan.

Här ser ni en höna som möjligtvis har lagt ett utav de 4 äggen som ligger i redet. Det lutar lite inne i redet så att äggen sakta rullar ner på den vita mattan som skymtar längst in.

 

 

 

 

 

 

Från den vita mattan på föregående bild så körs äggen ut på ett långt band till den maskinen som lägger äggen i brickor.

Här till höger ser ni Johanna som gör den första visuella kontrollen över äggen. Hon plockar bort knäck, smuts och andra ägg som inte ska få komma vidare till kunden.

Varje bricka innehållande 30st ägg ställs i staplar om 6st, och sedan ställs de på en pall. Totalt på en pall med ägg får det plats hela 8640st ägg.

Vi kan även köpa in ägg från andra leverantörer när våra egna ägg är tillfälligt slut.

 

 

 

 

Äggen som Johanna sorterade körs sedan med lastbil in till Björnhuset i Färgelanda för vidare packning.

Här ser ni Carina som lastar av en pall med ägg från lastbilen.

 

 

 

 

 

 

 

Här ställs staplarna med ägg upp på det vi kallar påläggaren, den lyfter ur alla äggen och lägger dom på ett band.
Till höger på bilden kan man se att bandet går in i väggen, innanför den väggen gömmer sig en tvättmaskin som tvättar av alla äggen så att eventuell smuts eller fjädrar ska försvinna.

 

 

 

 

 

 

Här har äggen kommit genom tvättmaskinen och även torkats av en stor fläkt.
Det här steget kallar vi lysen, äggen genomlyses.
Här syns många utav dem defekter ett ägg kan ha. Knäck och smuts hör till de vanligaste defekterna, men det kan även förekomma blod och pigmentfläckar i ett ägg som man kan se här, som sorteras bort.

 

 

 

 

 

 

Nu har äggen kommit så långt så att det ska läggas i den förpackning som kunden sedan köper i affären. Maskinen väger varje ägg individuellt för att kunna lägga ner ägget i rätt förpackning. Det är även här som ägget får sin ursprungsmärkning, det är den röda koden som ni kan finna på ägget.

 

 

 

 

 

 

När det är dags att köra ut våra ägg till butikerna så använder vi vår nya Scania lastbil. Den har ett större lastutrymme än den gamla, vilket gör att vi kan köra färre gånger och spara på bränsle och på miljön. Den moderna motorn ger också betydligt mindre utsläpp. Våra förare har dessutom tränat på att köra med rätt körteknik, vilket ger miljövinster och lägre bränsleförbrukning.

 

 

 

 

 

d
Så här kan det bla. se ut när vi lämnar äggen till butiken.
Vi hjälper gärna till med skyltning och demonstrationer i din butik.