Öland

Kroppkakor

4-5 portioner

14 medelstora kalla kota potatisar
1 ägg
3- 3 ½ deciliter vetemjöl
1 ½ tesked salt

Fyllningen:
300 gram rimmat sidfläsk
1 stor gul lök
1 ½ matsked kryddpeppar
½ tesked svartpeppar

Tillbehör:
smält smör
lingonsylt

Börja med fyllningen. Hacka löken fint. Skär fläsket i mycket små tärningar. Grovkrossa krydd- och svartpeppar. Stek fläsket utan extra fett ca 5 minuter i en panna. Tillsätt lök och peppar efter cirka halva tiden. Stek det hela lätt knaprigt. Låt fyllningen kallna.
Skala och pressa potatisen genom en potatismospress. Blanda i ägg, salt och mjöl till en fast hanterlig deg. Rulla ut degen till en cirka 30 centimeter lång rulle på mjölat bakbord. Dela rullen i 16 lika stora bitar.
Platta till varje bit en aning och gör en ordentlig fördjupning i varje med hjälp av rundningen på en matsked. Fördela sedan fyllningen i fördjupningen och nyp ihop med fingertopparna och forma varje bit till en rund boll.
Koka upp en stor kastrull med rikligt med vatten. Smaksätt med 2 teskedar salt per liter vatten. Sänk ner kroppkakorna en i taget i det sjudande vattnet med en hålslev och låt dem sjuda ca 10 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
Om kastrullen ej räcker för alla så koka hellre i två kastruller eller i omgångar. Kroppkakorna behöver lite generöst med utrymme så att dom inte kladdar ihop. Servera kroppkakorna rykande heta med smält smör och lingonsylt som tillbehör. Kanske också med en pepparkvarn på bordet.